Artboard - Y rest.jpg
Project of the Week

The Y Restaurant by Asthetíque.

Read time 5 minutes

  • Design house: Asthetíque
  • Project name: "The Y" Restaurant
  • Location: Moscow, Russia
  • Area: 560m²

"The Y" is a two-story multi-functional eatery built by Moscow restaurateur, Kira Baybakova. Designed by the New York-based design studio, Asthetíque (who also have a satellite office in Russia), the venue occupies two floors at the base of a newly built residential building in the heart of the Russian capital. It features two open kitchens, a private dining room, café, bar, a secret playroom and more than 200 covers.

It's big, it's bold, and as Asthetíque describe, it's "theatrical'".

Take a quick tour of this project below.

Dining Area at "The Y".
Dining Area at "The Y".

The fundamental concept for this restaurant was to devise a "theatrical stage" for Russian Millennials, or as some would call them, the "Y generation".

Aimed at the Muscovites who begun their adulthood amidst the internet boom, the project seeks to offer a nostalgic reminiscence of the past.

The seating areas feature an abundance of natural colour and imagery.
sofa Y.jpg
The seating areas feature an abundance of natural colour and imagery.
Asthetíque dug deep to understand the Moscow demographic and to ensure the concept was tailored to their everyday lives.
The Cafe acts as a stylish diametric to the Moscow canvas outside the windows.
The Cafe acts as a stylish diametric to the Moscow canvas outside the windows.

Looking to create a feeling of nostalgia and 1970s magic, the designers took inspiration from the cinematic stages of Wes Anderson (think Isle of Dogs and The Grand Budapest Hotel). Paying specific attention to Anderson's use of pastel colour, gentle symmetry and eclectic use of materials - such as brass, velvet and polished timber - the venue features a unique kind of sophisticated elegance and old-time charm.

Natural imagery contributes to the restaurants aesthetic.
wallpaper Y.jpg
Natural imagery contributes to the restaurants aesthetic.
The atmosphere is light, fresh and easygoing.

Throughout the restaurant, there is a cohesive use of spherical and circular shapes, arches and soft edges. These details help to present a laid-back, relaxed atmosphere for visitors; a feeling reemphasised by the plethora of lush vegetation surrounding the seating areas.

Like many millennial focussed eateries today, the greenery plays a significant role in the aesthetic of the space. At "The Y" this visual element is complemented by delicate floral wall art and wallpaper coverings.

Private dining rooms feature a bolder, theatrical feel. The unique details in the space mimic a 1970's French bistro.
details Y.jpg
Private dining rooms feature a bolder, theatrical feel. The unique details in the space mimic a 1970's French bistro.

With such a wide variety of dining spaces in the venue, it was essential to differentiate one from another, so every room has a unique feature, from graphically bold wainscotting to bespoke chandeliers, each has its own personality.

The bathrooms continue the use of soft arches.
bathroom Y.jpg
The bathrooms continue the use of soft arches.
More from Project of the Week
yaffa.jpg
Project of the Week
The Yaffa Restaurant by Frama
experimental chalet.jpg
Project of the Week
Experimental Chalet by Fabrizio Casiraghi
peaches.jpg
Project of the Week
Peaches by Pierce Widera
More epic reads
Pantone Colour of the year.png
Edits
13 Pantone perfect products for 2020 projects.
Wellbeing Design Thumbnail.png
Interviews
Designing with wellbeing in mind.
Ingredients of wellbeing  thumbnail.png
Industry insights
5 ingredients for wellbeing through interior design.