Studio Bright Header.jpg
Project of the Week

Ruckers Hill House by Studio Bright

Read time 4 minutes

  • Design House: Studio Bright
  • Project Name: Ruckers Hill House
  • Location: Melbourne, Australia

Situated in Melbourne’s Northcote neighbourhood, Studio Bright has beautifully reimagined Ruckers Hill House in a way that remains true to its Edwardian foundations, taking these original elements and fitting them to a contemporary brief.

Take a quick tour of this project below.

Studio Bright Block Image1.jpg
Studio Bright Double block1.jpg
Studio Bright Double block2.jpg

Sensible yet playful, curious yet reliable; the brief for the redesign of Ruckers Hill House was to create a space that was interesting and flexible for the creative family inhabiting the space. The home was restored and enlarged with new living spaces within a separate rear garden pavilion. Rooms were constructed to accommodate the hobbies and interests of the family that lives there - from theatre and music to reading and tigers (though the latter just gave one bedroom its strong golds and blacks).

Studio Bright Block Image2.jpg
Studio Bright Double block3.jpg
Studio Bright Double block4.jpg
Studio Bright Block Image3.jpg

Sustainability and community were hugely important in bringing the space to life. “We believe even private houses should have civic ambitions”, said Studio Bright. “From references to neighbouring corrugated iron fences to street-edge planters that soften the streetscape, our ambition is to animate the local context and add to the greenspace of the city.”

Studio Bright positioned the addition with attention to solar principles and efficiency. “North facing living spaces catch the winter sun and deep eaves prevent summer sun from entering the interior. Similarly, the link behaves like a sunroom in winter and opens up in summer, becoming part of the garden as children weave and play within its archways.”

We believe even private houses should have civic ambitions. From references to neighbouring corrugated iron fences to street-edge planters that soften the streetscape, our ambition is to animate the local context and add to the greenspace of the city.
Studio Bright Double block5.jpg
Studio Bright Double block6.jpg
Studio Bright Block Image4.jpg

Studio Bright’s circular approach extends to the businesses that helped bring the project to life. “We have worked with diverse makers and designers, with a focus on businesses that are local, emerging or that support Indigenous people”, said Studio Bright. “We continue to be grateful to work with the brilliant builders and craftspeople that realise our work with such care and precision”.

Ruckers Hill House is bold and monolithic, where large format elements play cleverly with the scale and proportions of the home. With respect for history but adaption to our modern-day needs, Studio Bright have created a space that truly is the way of the future.

Studio Bright Double block7.jpg
Studio Bright Double block8.jpg
Studio Bright Block Image5.jpg
Studio Bright Double block9.jpg
Studio Bright Double block10.jpg
More from Project of the Week
Regan Baker Design T.jpg
Project of the Week
Moody Mission Victorian by Regan Baker Design
Caroline House by Kennedy Nolan Thumbnail.jpg
Project of the Week
Caroline House by Kennedy Nolan
Waldo Works Thumbnail.jpg
Project of the Week
The Penthouse at Television Centre by Waldo Works
More epic reads
T REST NEST.jpg
News & updates
Rest Nest Charity by Taylor Howes
WISH 2.jpg
Interviews
Carlton House by Wish London
Supplier Responding to COVID Thumbnail.jpg
News & updates
Adapting workspaces for a new normal