Loong Swim Club
Project of the Week

The Loong Swim Club by X+Living.

Read time 5 minutes

  • Design house: X+LIVING
  • Chief designer: Li Xiang
  • Project name: Loong Swim Club
  • Location: Suzhou, China
  • Area: 2200m²

The Loong Swim Club, Suzhou, China, is the latest project by Shanghai-based design house X+Living. Featuring the design house's signature style – forward-thinking fantasies and childhood wonderlands – this place is like nowhere we've ever seen before.

The original brief for the Loong Swim Club was to create a swimming and sports education space which would integrate entertainment, health and leisure - for both adults and children alike. It's fair to say X+Living achieved that!

Take a quick tour of this project below.

The Reception area creates a narrative that sets the tone for the rest of the scheme.
The Reception area creates a narrative that sets the tone for the rest of the scheme.

Inspiration comes from the playfulness of water, and an imaginative take on how it interacts with shapes and spaces is echoed throughout the design.

The reception area (above) showcases an interpretation of a sailing ship, while the reading space (below) eludes to the shape of gentle waves.

The reading space itself is an escape for adults and children alike where the soft couches and seating areas encourage visitors to take the time to relax and read.

The reading area is designed to offer parents and children a space to relax and focus on mutual education.
reading 2.jpg
The reading area is designed to offer parents and children a space to relax and focus on mutual education.
The entire parent-child swim club is divided into five main functional areas, all of which centre on the behavioural habits of the target audience.
The adult's changing rooms.
changing room 2.jpg
The adult's changing rooms.
The infant bathing area.
The infant bathing area.

The changing rooms for both adults and children are practical yet captivating. X+Living paid special attention to the colour scheme to ensure it's gender neutrality.

The pool creates an ideal environment to introduce children to swimming.
pool 2.jpg
The pool creates an ideal environment to introduce children to swimming.
The gorgeous colours and fairy-tale shapes are reflected in the mirror, making people feel like they are in the wonderland.

Arguably the most magical aspect of the Loong Swim Club is the pool itself, which creates an ideal environment to introduce children and adults to swimming.

The light blue water is set against a backdrop of pastel pink walls, which resemble a soft mist around the pool. This soothing atmosphere is at a juxtaposition to the unusual shapes and dimensions of the pool. This was designed to stimulate a child's curiosity. Every corner can be explored when they are comfortable in the water.

The restaurant is designed to provoke exploration and imagination.
The restaurant is designed to provoke exploration and imagination.

The dining area showcase a wonderland of colour and form.

At its centre, the child-friendly climbing area – the "eggshell castle"– extends in all directions. Children are free to play safely under the watchful eyes of their parents dining below.

More from Project of the Week
Studio Cache Thumbnail.jpg
Project of the Week
Lapsas Ala by Studio Caché
T NEW Londonew.jpg
Project of the Week
Chapter House by Londonewcastle & ELLE Decoration
macnair Thumbnail.jpg
Project of the Week
Highland House by Jill Macnair
More epic reads
Milan Ilum Thumbnail.jpg
Interviews
20 Questions with David Jané, General Manager of Milan Iluminación
HunterCo Thumbnail.jpg
Interviews
20 Questions with Tammy Gow, Founder of Hunter & Co
SwyftHome Thumbnail.jpg
Interviews
20 Questions with Kelly Collins, Head of Creative for Swyft Home