header-hh.jpg
Project of the Week

Hawthorn House by Edition Office

Read time 5 minutes

  • Design House: Edition Office
  • Project Name: Hawthorn House
  • Location: Hawthorn, Australia

Hawthorn House, designed by Australian studio, Edition Office, is a house of remarkable contradictions. Heavy but light, enclosed but still open and severe yet incredibly sensitive, it adapts an industrial style to the softer demands of human life.

Take a quick tour of the project below.

The house is comprised of two concrete shrouds.
hh6.jpg
The house is comprised of two concrete shrouds.

Demanding of attention, the architecture of the house first strikes an onlooker as incredibly bold. Two considerable concrete shrouds stand adjacent to one another, each uniquely proportioned, and linked together by an open walkway and courtyard garden.

Although undeniably domineering, the structural severity of the building is softened by arch cut-outs in the shrouds. These also allow a glimpse into the interiors of the home.

hh2.jpg

As Edition Office notes, the interior of the house is awash in somewhat unexpected light. Framed by floor to ceiling glass windows, and adorned in simple Scandinavian-style furnishings, the space feels soft, warm and protected from the outside world.

The interior of the house is light and remarkably open.
The interior of the house is light and remarkably open.
At ground floor within the living spaces the concrete shells provide clear connectivity with the entire landscape and a sense of unexpected lightness, while carefully concealing the neighbouring context.
The open dining area looks directly into the property's courtyard outside.
The open dining area looks directly into the property's courtyard outside.

In alignment with the external architecture, the interior is as simple as seemingly possible. Open plan living and a sense of minimalism ensure a completely "no-fuss" aesthetic.

A natural colour palette helps create a feeling of tranquillity and to compliment this, an assortment of plants and greenery are incorporated throughout the property. In the bathroom, they offer a particularly important feature. As shown below, the designers surrounded the soft-edged, white bathtub with an abundance of foliage. This breathes life into the space and, paired with the soft curves, and elevated ceilings of the room encourage a kind of soft serenity.

The bathrooms offer a certain kind of organic tranquility.
hhbath2.jpg
The bathrooms offer a certain kind of organic tranquility.
In defiance of its strong formal language, the spatial relationships and experiences of the home arise from a sensitivity to site and the human condition.
The Office is tucked away in a small corner of the property.
The Office is tucked away in a small corner of the property.

As shown above, the office space is more private than other rooms. Carved out of a small corner of the house and clad with wall to ceiling wooden surfaces, the space offers a small, cocooning place to concentrate.

hh7.jpg

In total, Hawthorn House is a lesson in well-balanced design. By juxtaposing soft and strong design elements, it creates a home which offers a serene, protective and engaging space for its residents.

More from Project of the Week
md.jpg
Project of the Week
Monsieur Didot by BaBatchas Design Studio
yaffa.jpg
Project of the Week
The Yaffa Restaurant by Frama
experimental chalet.jpg
Project of the Week
Experimental Chalet by Fabrizio Casiraghi
More epic reads
Business goals 2020 thumbnail.png
Interiors Business School
Five tips for setting business goals for 2020
Pantone Colour of the year.png
Edits
13 Pantone perfect products for 2020 projects.
Wellbeing Design Thumbnail.png
Interviews
Designing with wellbeing in mind.