aesop1.jpg
Project of the Week

Aesop Piccadilly Arcade by Studio Luca Guadagnino

Read time 4 minutes

  • Design House: Studio Luca Guadagnino
  • Project Name: Aesop Piccadilly Arcade
  • Location: St James's, London
  • Area: 93m²

Australian skincare experts, Aesop, have long shown their passion for design. Their brand aesthetic is practically synonymous with clean minimalism and soft simplicity and their store interiors - although each different to one another - always follow suit.

Their latest outpost, a small circular store in London's Piccadilly Arcade, is no exception. Designed in partnership with Studio Luca Guadagnino, the store features a minimal palette of stone grey and an assortment of natural materials.

Take a quick tour of the project below.

aesop2.jpg
aesop3.jpg

This was not the first time Studio Luca Guadagnino had worked with Aesop, the Italian design studio had previously designed a store for the brand in Rome.

The Rome project featured a pared-back, brutalist look, working with stone, marble and straw - all of which had been sourced from neighbouring Italian provinces - and a minimalist approach to product displays.

aesop4.jpg

Drawing on these ideas, the London outpost similarly showcased a deductive style. From the floor upwards, the store is defined by roughened stone and marble features.

Taking centre stage are two rough marble slabs which function as service counters, basins and product displays.

In addition to this, the store features a bold geometric floor feature. Devised by Guadagnino, this feature (pictured below) is made up of diamond-shaped tiles, arranged in a concentric circular form, so they appear to "radiate" out from beneath the basin. In keeping with the rest of the space, two contrasting shades of grey travertine tiles are used.

aesop6.jpg
aesop7.jpg
Simplicity is the most difficult thing to secure in this world; it is the last limit of experience and the last effort of genius. - The French Author, George Sand, was a source of Aesop's interior inspiration.
aesop5.jpg

Continuing through the store, some lucky customers will come across a hidden stairway which leads them upstairs.

The first floor (pictured above) is designed to evoke a much more calming, exclusive feel (what the studio describes as a place of "tender domesticity"). Timber boards, a linen daybed, and curtains made of tea-dyed shirt fabric, all work in harmony to create a small haven within the busy streets of Piccadilly.

More from Project of the Week
md.jpg
Project of the Week
Monsieur Didot by BaBatchas Design Studio
yaffa.jpg
Project of the Week
The Yaffa Restaurant by Frama
experimental chalet.jpg
Project of the Week
Experimental Chalet by Fabrizio Casiraghi
More epic reads
Business goals 2020 thumbnail.png
Interiors Business School
Five tips for setting business goals for 2020
Pantone Colour of the year.png
Edits
13 Pantone perfect products for 2020 projects.
Wellbeing Design Thumbnail.png
Interviews
Designing with wellbeing in mind.